Zaloguj Zarejestruj

Zaloguj

Zobacz nas również na:

POCKET INSPECTIONS

POCKET INSPECTIONS to system wspierający pracę inżynierów! Oprogramowanie Pocket Inspections…

Katalog inżyniera

Zachęcamy do bezpłatnego zamawiania nowej edycji „Katalogu Inżyniera” Formularz do…

Stanowisko Głównego Geodety Kraju

Przedstawiamy stanowisko Głównego Geodety Kraju - Waldemara Izdebskiego, dotyczące uzyskiwania przez projektantów danych ewidencji gruntów i budynków zawierających dane podmiotów, o których mowa w art. 20 ust. 2 pkt 1 ustawy z 17 maja1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne oraz wypisów z operatu ewidencyjnego zawierających takie dane, na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 3 tej ustawy.

Główny Geodeta Kraju wyraża pogląd, że w procesie przygotowania inwestycji budowlanej, inwestor  lub działający w jego imieniu projektant, ze względu na postanowienia art. 17 w związku z art. 28  ust 2 oraz art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 - Prawo budowlane posiada interes prawny w dostępie do danych osobowych ewidencji gruntów  i budynków, jeżeli wnioskowane dane dotyczą właścicieli, użytkowników wieczystych lub zarządców nieruchomości znajdujących się w obszarze oddziaływania projektowanego obiektu budowlanego.

Początek strony